Tornar a l'índex

Notícies

Els segons compten... Salva una vida (2012)

Si es pateix un dolor fort i opressiu al pit o una sensació de constricció de manera persistent, cal trucar immediatament al 112.
Amb motiu del dia Europeu de Prevenció del Risc Cardiovascular, el Departament de Salut inicia la campanya "Els segons compten" per conscienciar els ciutadans perquè truquin al 112 quan tinguin símptomes d'infart. Malauradament, només el 30% dels pacients d'infart telefonen al 112 i un dels objectius del Pla director de cardiologia és que aquest percentatge augmenti.
L'objectiu de la campanya és escurçar el temps d'atenció a l'infart a partir de la reducció dels temps entre l'aparició dels símptomes i l'alerta al sistema sanitari, perquè aquest és un temps que depèn dels pacients. Es calcula que del total de morts per infart de miocardi, gairebé la meitat es produeixen en les tres o quatre primeres hores dels símptomes, freqüentment abans d'arribar a l'hospital.
La campanya se centra en quatre passes que cal seguir:
  • Coneix els símptomes
  • Els segons compten
  • Truca al 112
  • Rep tractament

Si es pateix un dolor fort i opressiu al pit o una sensació de constricció de manera persistent, cal trucar immediatament al 112. D'aquesta manera, es posa en marxa el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) que, ràpidament, envia una ambulància medicalitzada per realitzar una valoració del cas. Un cop realitzat el diagnòstic, el SEM activa el Codi infart i alerta l'hospital de destí. D'aquesta manera, quan la persona malalta arriba a l'hospital, l'equip de metges que l'ha de tractar i tot l'equipament clínic necessari estan preparats. La rapidesa en el diagnòstic i en l'arribada i preparació hospitalària fa que les conseqüències de patir un infart es redueixin al mínim.

La campanya ha estat finançada per la iniciativa privada europea Stent For Life, en col·laboració amb el SEM i el Departament de Salut i començarà durant el mes d'abril i estarà en marxa durant tot el 2012. S'ha elaborat material gràfic (pòsters i fullets) que es distribuiran a les sales d'espera dels centres d'atenció primària, a les unitats d'urgències dels hospitals i a les farmàcies comunitàries de Catalunya. D'altra banda, també s'ha elaborat un vídeo que es projectarà a les pantalles dels centres sanitaris.

Informació relacionada

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 29/05/2012