Tornar a l'índex

Notícies

divendres, 19 de març de 2010

El colesterol elevat és un factor de risc per al deteriorament cognitiu lleu

Aquesta és la primera vegada que es relaciona el colesterol -un dels factors de risc més importants de la malaltia cardiovascular- amb el DCL, un trastorn generalment associat a l’edat i que pot precedir a la demència i fins i tot a l’Alzheimer.

El treball, que publica on line la revista The American Journal of Medicine, ha estat presentat aquest matí en roda de premsa a l’Hospital Clínic de Barcelona. Allà, el Dr. Daniel Zambón, especialista de la Unitat de Lípids del centre català; juntament amb el Dr. Pedro Mata, de la Fundación Hipercolesterolemia Familiar; el Pr. Fèlix Cruz, de la Universitat Internacional de Catalunya i la psicòloga Melibea Quintana, del Consorci d’Atenció Primària de Salut de l’Eixample (centre d’atenció primària integrat a l’Hospital Clínic), han presentat els resultats obtinguts després de cinc anys d’estudi amb un grup de pacients amb Hipercolesterolèmia Familiar, una malaltia hereditària que pateixen unes 100 mil persones a Espanya i que es caracteritza per un augment de colesterol LDL en la sang des del naixement, comunament conegut com a colesterol “dolent”.

Un total de 117 persones majors de 50 anys (47 amb HF i 70 controls sans) van ser sotmeses a test neuropsicològics per tal de valorar el grau de deteriorament de les funcions cerebrals superiors: estat cognitiu global, memòria, llenguatge, atenció, habilitat visuoespacial constructiva i executiva i símptomes depressius. Dels resultats de l’estudi, desenvolupat per un equip multidisciplinar de professionals
(metges internistes, endocrins, d’atenció primària, psicòlegs, psiquiatres, etc.), es determina que la incidència de les alteracions cognitives en pacients amb HF va ser del 22%, en relació a la població control, que va ser d’un 3%. La conclusió de l’estudi confirma que l’augment de colesterol en pacients de més de 50 anys produeix alteracions de les funcions cerebrals superiors.

La importància de la detecció precoç del DCL

El DCL és un trastorn que apareix quan el pacient té dèficit cognitiu en dos o més àrees com la memòria, llenguatge, càlcul, orientació i judici. Gràcies a aquest treball, a partir d’ara hi pot haver un canvi de paradigma en l’abordatge del DCL si el metge detecta, a través dels seus nivells de colesterol en sang, algun símptoma que indueixi a pensar en disfuncions cerebrals superiors. De la mateixa manera, si una persona amb nivells de colesterol elevats (amb o sense HF) comença a experimentar, per exemple, lleus alteracions de la memòria o pèrdues de la capacitat per realitzar activitats, haurà d’acudir al seu metge per a què aquest valori, a partir d’un test, si existeix un trastorn cognitiu. L’objectiu de la detecció precoç és evitar o retardar la progressió de la malaltia.

Amb aquesta troballa es dóna un pas més en la detecció precoç dels DCL, sovint l’avantsala d’alteracions com la demència o la malaltia d’Alzheimer. Obtenir indicis d’aquestes malalties en una fase inicial pot ser crucial per a l’eficàcia de les noves teràpies. Moltes vegades als metges els resulta molt difícil diferenciar entre els pacients amb un DCL associat a l’edat i els que es troben en la primera fase de la malaltia d’Alzheimer. La informació obtinguda d’aquest estudi podria ser crucial ja que ara hi ha un nou indicador que pot ajudar a millorar la progressió d’aquest tipus de malalties neurològiques.

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 18/07/2011