Tornar a l'índex

Notícies

26 de febrer de 2013

La dieta mediterrània pot reduir un 30% el risc d’infart i ictus

En la seva intervenció, Carmen Vela ha felicitat els equips d’investigació espanyols que han realitzat l’estudi i ha destacat l’impacte social, econòmic i científic que aquest pot tenir en el futur. “És un coneixement inestimable per als sistemes sanitaris nacionals, a més de ser avantatjós per a determinats sectors econòmics i per a la societat en el seu conjunt”, ha afegit. Vela ha recordat que l’Acció Estratègica en Salut que gestiona el ISCIII suma prop de 550 milions d’euros.

Per la seva banda, el doctor Ramon Estruch ha assenyalat que aquest estudi “ha creat marca al món, no només és el major assaig clínic que s’hagi fet al nostre país, sinó que ha permès crear una base de dades que serà un patrimoni essencial per la investigació en nutrició a Espanya durant, almenys, els propers vint anys. La seva rellevància ha traspassat fronteres i ha suscitat un gran interès a tot el món”.

PREDIMED
L’estudi és el major assaig clínic aleatoritzat realitzat a Espanya i un dels principals del món. La investigació, liderada per l‘ISCIII, ha estat finançada a través de dues iniciatives de l’organisme públic de recerca: el Ciber de Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn) i una xarxa pròpia amb el nom d’aquest estudi. En total, s’han invertit més de 6,8 milions d’euros.

A més d’aquesta subvenció per part de l’ISCIII, PREDIMED ha comptat també amb el suport financer del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars, Fundació Mapfre 2010, Conselleria de Salut de la Junta d’Andalusia, departament de Salut Pública de la Conselleria de Salut de Catalunya, Generalitat Valenciana i Govern de Navarra.

PREDIMED és l’acrònim de l’estudi “Efectes de la dieta mediterrània en la prevenció primària de la malaltia cardiovascular”. El treball ha estudiat a llarg termini la intervenció nutricional amb dieta mediterrània per així poder avaluar la seva eficàcia en la prevenció primària de malalties cardiovasculars.

Per això, s’ha elaborat un gran assaig clínic aleatoritzat d’intervenció dietètica en persones amb alt risc cardiovascular. El principal objectiu era esbrinar si la dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge extra o fruits secs evita ─ en comparació amb una dieta baixa en greix ─ l’aparició de malalties cardiovasculars: mort d’origen cardiovascular, infart de miocardi i / o accident vascular cerebral. La principal conclusió va ser que la dieta mediterrània, suplementada amb oli d’oliva extra verge o fruits secs, és capaç de reduir en un 30% el risc d’infart de miocardi, ictus o mort cardiovascular.

Per sostenir aquesta conclusió, durant deu anys 19 grups científics d’Andalusia, Balears, Canàries, Catalunya, Navarra, País Basc i València van recaptar més de 20 milions de dades procedents de 7.447 persones asimptomàtiques però amb alt risc cardiovascular. Les edats dels participants es van comprendre entre els 55 i 80 anys i el període mitjà de seguiment va ser de 5 anys, amb sessions trimestrals d’assessorament, individuals o en grup.

Les malalties cardiovasculars són la causa més freqüent de mort al món al segle XXI. Els països occidentals continuen tenint una taxa de mortalitat cardiovascular molt elevada, però, en països mediterranis ─ entre ells Espanya ─ la incidència de la malaltia coronària és sorprenentment baixa.

La importància de la dieta mediterrània és reconeguda a tot el món per organismes de primer ordre. Per això la UNESCO la va elevar el 2010 a la categoria de “Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat”.

Referència:

Ramón Estruch, M.D., Ph.D., Emilio Ros, M.D., Ph.D., Jordi Salas-Salvadó, M.D., Ph.D., Maria-Isabel Covas, D.Pharm., Ph.D., Dolores Corella, D.Pharm., Ph.D., Fernando Arós, M.D., Ph.D., Enrique Gómez-Gracia, M.D., Ph.D., Valentina Ruiz-Gutiérrez, Ph.D., Miquel Fiol, M.D., Ph.D., José Lapetra, M.D., Ph.D., Rosa Maria Lamuela-Raventos, D.Pharm., Ph.D., Lluís Serra-Majem, M.D., Ph.D., Xavier Pintó, M.D., Ph.D., Josep Basora, M.D., Ph.D., Miguel Angel Muñoz, M.D., Ph.D., José V. Sorlí, M.D., Ph.D., José Alfredo Martínez, D.Pharm, M.D., Ph.D., and Miguel Angel Martínez-González, M.D., Ph.D. for the PREDIMED Study Investigators. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet. The New England Journal of Medicine. February 25, 2013DOI: 10.1056/NEJMoa1200303

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 26/02/2013