Tornar a l'índex

Notícies

30 d'abril de 2013

Demostrada l’efectivitat dels ecògrafs portàtils per la detecció d’aneurisma d’aorta abdominal

  • D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Belchin Kostov, Marta Navarro, Alfonso Pérez, Daniel Cararach i Antoni Sisó
  • D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Belchin Kostov, Marta Navarro, Alfonso Pérez, Daniel Cararach i Antoni Sisó

Un estudi dut a terme recentment per professionals del Centre d’Atenció Primària de Les Corts, ha demostrat la utilitat dels ecògrafs portàtils en la detecció d’aneurisma d’aorta abdominal. En l’estudi, en el que es va utilitzar un equip ecogràfic VScan de GE, van participar 106 pacients del CAP Les Corts, amb un alt risc cardiovascular. Els bons resultats d’aquest estudi ha fet que s’ampliï la participació als centres d’atenció primària de Compte Borrell i de Casanovas, a més del de Les Corts, a on es preveu la inclusió d'uns 1000 pacients homes.

L’aneurisma d’aorta abdominal és una malaltia potencialment greu i silent que afecta de forma molt més freqüent a homes. Una detecció precoç d’aquesta malaltia pot canviar la historia natural de la mateixa. Entre els 106 participants d’aquest primer estudi, es van detectar sis casos d’aneurisma d’aorta. Un d’ells ha sigut intervingut i ha tornat a la seva vida normal. En altres tres persones, l’aneurisma detectat va ser petit i es troben en seguiment ecogràfic per a observar l’evolució. Els dos pacients restants, després d’una sèrie de probes complementàries, van ser descartats per la intervenció donat que tenen malalties associades que desaconsellen la intervenció quirúrgica.

“L’ús de l’ecògraf portàtil en els nostres centres per a portar a terme un programa de cribatge d’aneurisma d’aorta abdominal, és una bona excusa per a introduir elements tecnològics vàlids que permetin augmentar la capacitat resolutiva de l’Atenció Primària i disminuir la incertesa de metges i pacients”, explica el Dr. Antoni Sisó, investigador principal del projecte. L’equip investigador està integrat per metges de família de cada un dels centres participants: la Dra. Marta Navarro (CAP Compte Borrell), el Dr. Alfonso Pérez (CAP Casanova) i el Dr. Daniel Cararach (CAP Les Corts).

Els resultats de l’estudi pilot confirmen la utilitat dels ecògrafs portàtils com a eines de diagnòstic en Atenció Primària, demostrant una concordança diagnòstica del 100% entre el radiòleg i el metge de família que va realitzar les proves. La mida reduïda d’aquesta mena d’aparells permeten al metge poder realitzar les proves diagnòstiques en qualsevol lloc, oferint una imatge suficientment clara com per a poder fer una primera classificació. Les últimes millores en aquesta mena de tecnologia han ajudat a millorar la resolució de la imatge i la duració de les exploracions. Segons els especialistes, aquesta evolució de l’ecògraf portàtil, el converteixen en una eina molt útil també per als serveis d’urgències.

A més d’aquest estudi dut a terme als Centres d’Atenció Primària, a l’Hospital Clínic, la Dra. Mª Rosa Gilabert i la Dra. Concepció Brú estan avaluant l’aplicació i la rendibilitat diagnostica d’aquesta mena d’ecògrafs, en casos de patologia abdominal en pacients referits des de el servei d’urgències.

Gràcies a aquest projecte d’investigació, i a partir del mes de juny, tots els homes majors de 60 anys que ho desitgin i que pertanyin als centres de salut de Les Corts, Casanova o Compte Borrell, podran beneficiar-se de la realització d’una ecografia abdominal portàtil amb l’objectiu de detectar aquesta malaltia.

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 03/05/2013