Tornar a l'índex

Notícies

Dijous, 28 de juliol de 2011

L’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Clínic de Barcelona realitzen un cateterisme cardíac a un fetus dins del ventre de la mare per tractar-lo d’una malaltia cardíaca greu

Dins del Programa de Cirurgia Fetal desenvolupat per les dues institucions

En el marc del Programa de Teràpia i Cirurgia Fetal dels Hospitals Clínic i Sant Joan de Deu, un equip multidisciplinar ha realitzat un cateterisme a un fetus amb obstrucció greu de la vàlvula aòrtica que posava en perill la adequada progressió de l’ embaràs. La intervenció es va dur a terme en el Servei de Medicina Maternofetal del Clínic i l’equip estava integrat per cardiòlegs de l’Hospital Sant Joan de Déu i especialistes en medicina i teràpia fetal de l’Hospital Clínic de Barcelona El fetus, de 26 setmanes de gestació, patia una estenosi aòrtica crítica que hauria impedit el desenvolupament adequat del ventricle esquerre, responsable de mantenir el flux sanguini a l’organisme.

S’estima que un de cada 5.000 fetus pateix estenosi aòrtica crítica. Aquesta malaltia es pot detectar mitjançant una ecografia durant la setmana 20 de gestació. Quan es tracta d’un cas greu, com el que es descriu, condueix a la mort del fetus dins de l’úter matern en la major part dels casos i en la resta requereix múltiples intervencions després del naixement i produeix seqüel·les que reduiran greument la supervivència a mig termini i la qualitat de vida del nen.

El nou tractament consisteix a operar el fetus entre les 20 i 28 setmanes d’embaràs dins del ventre de la mare. Amb això s’evita la mort fetal i també l’atròfia que d’altra manera patiria el cor. El procediment afavoreix el creixement normal del ventricle esquerre en el decurs de l’embaràs, i això es tradueix en un millor diagnòstic i una qualitat de vida molt superior.

Els especialistes en teràpia fetal anestesien el fetus, el col·loquen en una posició adequada, i llavors travessen amb una agulla la paret abdominal de la dona. Aquesta agulla s’introdueix dins de la cavitat toràcica del fetus per anar a buscar el cor i la vàlvula aòrtica, que està suportada per un anell de només 3,5 mm de diàmetre. En aquell moment, un cardiòleg pediàtric introdueix un catèter amb un baló desinflat a l’extrem i l’inflen en el punt obstruït de la vàlvula per tal de desobstruir-la. Es tracta d’una intervenció extremadament delicada, ja que qualsevol error en la col·locació de l’agulla conduiria a la mort del fetus. La intervenció va resultar un èxit, gràcies a la coordinació i a l’entrenament molt elevat del que disposen els components de l’equip multidisciplinar.

Després de la intervenció, l’embaràs va seguir el seu curs normal i el nadó va néixer a terme. Actualment té sis mesos i només ha de seguir controls rutinaris. 

El Programa de Cirurgia Fetal dels dos centres permet donar solució a més de 200 casos de patologia fetal anualment, constituint un dels cinc centres de cirurgia fetal amb més gran volum del món. Això és possible gràcies a la constitució d’equips multidisciplinars que en el cas de cardiologia combinen una experiència pionera a nivell mundial en cirurgia fetal de l’Hospital Clínic amb l’expertesa com centre de referència nacional en cardiologia pediàtrica de l’Hospital Sant Joan de Deu.

Sobre l’Àrea del Cor de l’Hospital Sant Joan de Déu

L’Àrea del Cor de l’Hospital Sant Joan de Déu dóna assistència als pacients que pateixen una patologia cardíaca congènita o adquirida diagnosticada durant la gestació, el període neonatal, infància i l’ adolescència fins als 18 anys. Està integrada per un equip multidisciplinar (obstetres, neonatòlegs, cirurgians cardiovasculars, cardiòlegs pediàtrics, infermers especialitzats, anestesistes, perfusionistes i intensivistes neonatals) que col.labora estretament amb els especialistes en teràpia fetal.

És una de les unitats d’Europa més qualificades amb una mortalitat quirúrgica més baixa, del 0,7% i un baix índex de reintervencions (menys d’un 1%) comparable al que registren les millors unitats del món. La seva unitat d’arítmies és, amb més de 500 consultes anuals i prop d’un centenar d’intervencions, la més activa a Espanya i unitat de referència per a aquesta patologia de moltes comunitats autònomes.


Sobre l’Àrea de Medicina Fetal de l’Hospital Clínic


El Clínic disposa d’un dels equips amb més gran experiència i volum assistencial al món en medicina i cirurgia fetal. Els seus membres han participat en el disseny de diverses de les tècniques que s’apliquen en l’actualitat arreu del món. Dintre de l’Àrea de Medicina Fetal, la Unitat de Cardiologia Fetal és una de les més prestigioses a nivell internacional. Compta amb quatre especialistes dedicats monogràficament a la patologia cardiològica fetal, i disposa de consultes pioneres, com la primera consulta a nivell europeu en funció cardíaca fetal. La Unitat rep pacients per valoració de tota la península ibèrica i d’Amèrica Llatina.

Els especialistes de les dos institucions es combinen de manera estable des de fa més de cinc anys formant un potent equip multidisciplinar en cardiologia fetal i pediàtrica, que permet oferir una de les ofertes de més gran qualitat, i uns resultats de primer nivell internacional, com il·lustra el cas presentat.

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 29/07/2011