Tornar a l'índex

Notícies

El Clínic de Barcelona desenvolupa una tècnica pionera al món per a l'extracció total del còlon, a través de l'anus

Els resultats seran publicats en Surgical Endoscopy

  • Àlex y el Dr. Lacy
  • Àlex y el Dr. Lacy
  • La Dra. Bravo, la Dra. Ricart, la Dra. Martínez, Àlex y el Dr. Lacy
  • La Dra. Bravo, la Dra. Ricart, la Dra. Martínez, Àlex y el Dr. Lacy

És la mínima expressió en cirurgia. Es denomina MANOS (Microlaparoscopy assisted natural Orifice surgery) i suposa l'evolució de la tècnica NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopy Surgery), l'abordatge quirúrgic que permet operar a partir d'orificis naturals del cos, utilitzat per extreure tumors o òrgans a través de la vagina, de la boca o l'anus. El Dr. Antonio Mª de Lacy, cap de cirurgia gastrointestinal de l'Hospital Clínic de Barcelona i pioner en el desenvolupament de tècniques quirúrgiques mínimament invasives, ha realitzat per primera vegada al món l'extracció total del còlon a través de l'anus, gràcies a una tècnica híbrida que combina laparoscòpia i endoscòpia, i que supera totes les complicacions infeccioses que suposa la via transanal. Els resultats seran publicats per la revista científica Surgical Endoscopy.

El passat 13 de juliol, l'equip cirurgians, anestesiòlegs i infermeres de l'hospital català, dirigit pel Dr. de Lacy, en col·laboració amb la Dra. Graciela Martínez i la Dra. Raquel Bravo, -del servei d'anestèsia anestesiologia i reanimación i cirurgia digestiva respectivament -, va realitzar la intervenció a un home de 36 anys diagnosticat de colitis ulcerosa greu, una malaltia que a Espanya pateixen de l'ordre de 70.000 persones, i que compta entre 6000 i 8000 de casos nous l'any. És la primera vegada en el món que es realitza una colectomia total (extracció total del còlon) en el tractament d'aquesta malaltia inflamatòria de l'intestí gros que provoca fort dolor abdominal, freqüents diarrees i l'aparició de sang i moc a la femta. La colitis ulcerosa pertany al grup de les denominades malalties inflamatòries intestinals, com la malaltia de Crohn, són patologies de caràcter crònic l'evolució es manifesta de forma més o menys recurrent en forma de brots. A diferència de la malaltia de Crohn que afecta tot el tub digestiu (des de la boca fins l'anus), la colitis ulcerosa incideix exclusivament en el còlon, sobretot en la part més distal (recte).

En aquest cas concret, el fracàs del tractament farmacològic immunosupressor (encara que es desconeix la seva causa, nombroses hipòtesis apunten l'origen autoimmune de la colitis ulcerosa), va motivar la realització de la cirurgia per a l'extracció total de l'òrgan afectat. "Quan la intervenció quirúrgica es justifica per la malaltia resistent al tractament immunosupressor, la colectomia total i posterior reconstrucció de l'òrgan es plantegen com l'única solució", apunta el Dr. de Lacy. Aquest pacient era el candidat perfecte per sotmetre a una cirurgia mínimanent invasiva, per la seva quadre de gravetat marcat per malnutrició, anèmia o la ingesta freqüent de fàrmacs esteroides.

Durant l'operació tots els instruments quirúrgics es van introduir a través de l'anus per evitar incisions abdominals doloroses. Aquesta nova tècnica ha estat desenvolupada per assolir millors resultats que la cirurgia laparoscòpica, i fins i tot de la cirurgia NOTES, tècniques mínimament invasives que garanteixen nombrosos avantatges: disminució de dolor, menor estada hospitalària i millors resultats oncològics. La tècnica MANOS va ser realitzada a través de tres ports laparoscòpics a l'abdomen, de 12, 3 i 5 mm cada un. El de major diàmetre es va utilitzar per a la posterior ileostomia (obertura en la paret abdominal que es fa durant una cirurgia per dur les deixalles fora del cos quan el còlon o el recte no funcionen correctament). Gràcies al treball conjunt d'aquest equip d'experts, la cirurgia ha fet un pas més i avui permet operar amb èxit malalties inflamatòries cròniques sense deixar cicatrius, a diferència de l'esmentada laparoscòpia, les cicatrius es redueixen a 4 o 5 mínimes incisions.

"El procediment es va realitzar perquè es va veure com l'única solució possible", destaca el Dr. de Lacy. Mai abans s'havia realitzat aquesta operació a través del recte, però l'equip del Clínic ha provat que és una via segura i extrapolable a futurs casos. "El resultat, després de quatre hores d'intervenció, ha estat reeixit, i ha confirmat la nova tècnica MANOS com una fiable eina quirúrgica", conclou.

Informació relacionada

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 07/10/2011