Tornar a l'índex

Notícies

Un estudi de CAPSBE demostra que es pot detectar precoçment l'Aneurisma d'Aorta Abdominal des de l'Atenció Primària

Un estudi elaborat a CASPBE demostra que l'Aneurisma d'Aorta Abdominal (AAA) es pot detectar des de l'Atenció Primària a través de l'ús d'ecògrafs de butxaca. Aquests aparells de petit format permeten realitzar l'ecografia en pocs minuts i gairebé des de qualsevol lloc. L'estudi confirma que amb la formació necessària els metges de família poden dur a terme el cribatge d'aquesta malaltia de forma segura, factible i fiable a les seves consultes.

Els resultats de la investigació s'han publicat aquest mes d'abril a la revista científica PLOS ONE. Es tracta d'un estudi multidisciplinari desenvolupat als tres Centres d'Atenció Primària (CAP Les Corts, CAP Casanova i CAP Borrell de Barcelona) de CAPSBE i que integren el Grup Transversal de Recerca en Atenció Primària de l'IDIBAPS. També hi ha col·laborat el servei de radiodiagnòstic i el servei de cirurgia vascular de l'Hospital Clínic.

L'estudi ha estat dirigit pel Dr. Antoni Sisó-Almirall, coordinador de la Unitat de Recerca de CAPSBE. El Dr. Sisó-Almirall assegura que "l'experiència contribueix a la universalització professional de l'ús de l'ecografia i al seu desenvolupament en el punt d'atenció al pacient".

L'aneurisma de l'Aorta Abdominal (AAA) consisteix en una dilatació d'aquesta artèria superior als 3 centímetres de diàmetre. Els principals estudis poblacionals mundials li atorguen una prevalença variable del 2 al 7% en els homes majors de 65 anys. Aquesta dilatació, amb el pas dels anys pot eixamplar l'Aorta fins al seu trencament, essent aquesta situació extremadament greu amb una mortalitat superior al 80%. El fet de ser home major de 65 anys, fumador o exfumador, la cardiopatia isquèmica o la història familiar d'aneurisma, són entre altres els principals factors de risc del seu desenvolupament. La implantació de programes de cribatge en els sistemes públics de salut d'alguns països (per exemple des del 2013 al Regne Unit) ha permès reduir la mortalitat per aquesta malaltia. En l'estudi dut a terme a CAPSBE la prevalença observada en més de 1000 pacients de Barcelona és del 2,5%, sent l'existència de cardiopatia isquèmica el principal factor de risc per al desenvolupament d'un AAA.

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 12/05/2017