Tornar a l'índex

Notícies

Estudi de viabilitat de l'ecografia abdominal amb dispositius portàtils en atenció domiciliària

Un estudi realitzat per metges i investigadors del CAPSBE conclou que l'ecografia abdominal realitzada al domicili del pacient fràgil per metges de família entrenats, és una tècnica assequible que permet reduir fins a 10 vegades la demora en la realització de la mateixa prova en comparació al circuit habitual, reduint costos al sistema i aportant beneficis al pacient i al professional.

L'Equip va dissenyar un estudi de casos i controls que es va dur a terme en tres equips d'atenció primària del CAPSBE de Barcelona (CAP Les Corts, CAP Comte Borrell i CAP Casanova). Es van avaluar una mostra de 59 pacients (30 casos i 29 controls) on es va elaborar una anàlisi descriptiva del grup casos i es va comparar la variable demora entre ambdós grups.

Els resultats de l'estudi mostren una diferència clínicament rellevant entre els temps de demora de l'ecografia domiciliària realitzada pel metge de família i la realitzada en medi hospitalari en pacients d'atenció domiciliària, sent la demora mitjana de 10 vegades menor en l'ecografia realitzada en atenció domiciliaria. En el 73.4% dels pacients únicament es va precisar control clínic pel seu metge de família. En els pacients restants que van precisar altres proves complementàries o derivació a un altre servei, es va observar una concordança total en el diagnòstic final. Paral·lelament, es va calcular que la realització de l'ecografia al domicili dels pacients més fràgils comportava una disminució significativa en els costos derivats de l'ecografia i transport sanitari, de fins a tres vegades inferior en el model proposat.


L'estudi presentat comporta implicacions en la pràctica diària.

Amb un correcte aprenentatge, l'ecografia és una tècnica que entra dins de les competències del metge de família. Es tracta d'una tècnica dinàmica, innòcua i de baix cost que permet reavaluar els pacients de forma segura. Amb el desenvolupament dels dispositius portàtils, es pot aplicar al punt d'atenció del pacient. La incorporació d'aquesta tècnica en la valoració dels pacients d'atenció domiciliària ens permet una atenció precoç i personalitzada dels pacients més fràgils, permetent descongestionar els serveis de radiologia i reduint costos en un sistema de salut públic.

Aquest estudi ha estat possible gràcies a la Beca Premi Fi de Residència 2019 atorgada al Dr. Vilanova, coordinat pel Dr. Kostov i el Dr. Sisó.

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 15/09/2021