Tornar a l'índex

Notícies

4 de febrer de 2013

forumclínic llença una nova comunitat virtual de càncer de còlon

Coincidint amb el dia Mundial del Càncer i després de l’exitosa experiència amb l’àmbit de càncer de mama, forumclínic presenta la seva nova comunitat virtual dedicada al càncer de còlon. Aquest nou àmbit, liderat un equip de professionals de l’Hospital Clínic, encapçalat pel Dr. Antoni Castells, Director de l’Institut de Malalties Digestives i Metabòliques, i coordinador del Programa de Detecció Precoç de Càncer Colorrectal de Barcelona, pretén establir un nou vincle de comunicació amb els pacients, utilitzant Internet com a canal d’informació i d’apoderament, que fomenti l’autocura.

Malgrat els importants avenços en el seu tractament, el càncer de còlon continua sent la segona causa de mort per càncer. Cada any moren més de 15.000 persones a Espanya per aquest motiu. Es tracta d’una malaltia que afecta tant a homes com a dones, encara que amb un discret predomini en els primers.

La majoria d’aquests tumors són esporàdics, és a dir, sense que aparentment existeixi cap factor que afavoreixi el seu desenvolupament. No obstant això, en un percentatge significatiu de casos, pot correspondre a una forma hereditària a causa de malalties genètiques, o ser una complicació tardana d’una malaltia inflamatòria intestinal de llarga evolució.

Si s’exclouen les formes hereditàries o familiars, el càncer de còlon i recte acostuma a diagnosticar-se als 60-70 anys d’edat. Per contra, quan existeixen antecedents familiars d’aquesta neoplàsia i, sobretot, quan el tumor es desenvolupa en el context d’una malaltia hereditària, el debut és més precoç, habitualment abans dels 50 anys.

Els resultats de la comunitat de càncer de mama, en funcionament des de Gener de 2008, ens indica que forumclínic és un nou canal de comunicació d’èxit tal com mostren els resultats: 459.000 usuaris, 760.000 visites, 3.450.000 de pàgines visitades i 37.158 comentaris escrits en el fòrum.

Sobre forumclínic

forumclínic, programa destinat a promoure la salut i augmentar el grau d’autonomia dels pacients amb malalties cròniques, va superar el milió d’usuaris durant l’any 2012. Fruit de la col·laboració entre la Fundació BBVA i l’Hospital Clínic de Barcelona, forumclínic és un referent en salut 2.0 amb notícies, fòrums i informació exhaustiva sobre cadascuna de les malalties que tracta.

Aquest portal permet noves formes de comunicació i compartir experiències, entre els propis pacient així com entre pacients i els professionals de la salut. Les persones que presenten patologies cròniques milloren la seva salut si assumeixen la seva condició, comparteixen la seva experiència, participen activament en les decisions mèdiques que els afecten i adopten un estil de vida més saludable.

S’ha comprovat que en les comunitats de pacients de forumclínic es dóna un aprenentatge a través de la col·laboració entre els participants: una persona que té dubtes, entra en forumclínic (entorn que forma part d’un hospital de referència), observa la comunitat, en un procés en el qual es genera empatia i emoció. Aquest procés disminueix l’estrès i com en una comunitat de pràctiques, apareix la motivació per aprendre. Aquesta filosofia permet a cada persona establir els seus propis objectius, aprendre al seu propi ritme, entrar i sortir quan el quan ho desitgi i encara així sentir-se motivada per les respostes dels altres.

Projectes com forumclínic d’eSalut ofereixen al malalt crònic l’oportunitat de sentir-se acompanyat i de conèixer les vivències de persones que estan en la seva mateixa situació. Als professionals els proporciona la possibilitat de comunicar pautes de comportament, donar consells i apropar-se de manera diferent als pacients.

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 04/02/2013