Tornar a l'índex

Notícies

Un estudi mostra que prop del 5,5% de la població té dolor crònic generalitzat

  • Equip investigador
  • Equip investigador

Un estudi realitzat per metges i investigadors del CAPSBE, del Grup Transversal de Recerca en Atenció Primària de l’IDIBAPS i de l’Hospital Clínic, ha determinat la prevalença del dolor crònic generalitzat a Barcelona, que se situa en el 5,5% de la població. L’estudi, publicat a la revista Pain, ha estat coordinat pel Dr. Antoni Sisó i forma part de la tesis doctoral del la Dra. Marianela Morales, tesis dirigida pels Drs. Sisó i Manel Ramos.

Els investigadors van dissenyar un estudi que es va dur a terme en 3 equips d’atenció primària del CAPSBE de Barcelona (CAP Les Corts, CAP Borrell i CAP Casanova). Es va efectuar un cribatge a més de 3000 pacients que van respondre a qüestionaris sobre qualitat de vida, dolor, fatiga, ansietat, depressió, entre altres. També es va determinar l’índex de Charlson, , l’estimació del risc cardiovascular, les taxes d’hospitalització i de mortalitat i la complexitat i severitat de les malalties mitjançant els Clinical Risk Groups (CRG).

Els resultats de l’estudi mostren que la prevalença en la població de dolor crònic generalitzat es troba al voltant del 5,5%, sent en un 92% dels casos dones que tenen una important afectació en tots els camps estudiats. També es tracta de pacients amb una major presència de malaltia cardiovascular que presenten taxes més elevades que la població en hospitalitzacions i mortalitat. “Cal dir que la despesa sanitària d’aquest grup de pacients gairebé triplica el de la població general, quan els comparem amb persones de la mateixa edat i sexe”, explica el Dr. Antoni Sisó. “Aquests resultats tindran implicacions a nivell de maneig dels pacients als centres d’atenció primària i consideracions en termes de despesa sanitària”, afegeix.

Aquest estudi ha estat possible gràcies als Ajuts Josep Font de l’Hospital Clínic, al projecte 071810 de La Marató de TV3, i a la Beca Fi de Residència del CAPSBE.

Informació relacionada

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 31/05/2016