Tornar a l'índex

Notícies

Dia 21 de Setembre: Dia Mundial de l'Alzheimer

La malaltia de l'Alzheimer és el tipus de demència més freqüent, una malaltia neurodegenerativa que té un impacte sociofamiliar molt important. Les alteracions de la memòria acostumen a ser el primer símptoma en la majoria de casos i, a mida que avança la malaltia, apareixen símptomes com la confusió, la irritabilitat, els canvis d'humor, els trastorns de llenguatge i l'aïllament social.

L'edat representa el principal factor de risc, en general, es diagnostica a persones majors de 65 anys i es calcula que afecta a més de 46 milions de persones arreu del món. És a dir, que 1 de cada 10 persones majors de 65 anys la pateix. Els objectius del tractament són la millora de la qualitat de vida, el retard de la progressió de la malaltia i la prevenció dels trastorns conductuals i les complicacions. Les intervencions no farmacològiques, dirigides a facilitar l'adaptació a l'entorn social i a donar suport mèdic i afectiu a la persona malalta i als cuidadors, són essencials i s'han de mantenir durant tot el tractament.

Els professionals d'Atenció Primària tenim un paper rellevant en el diagnòstic  i seguiment de la malaltia. Davant els primers símptomes és important que consulteu amb el vostre metge i/o infermera de confiança per tal de poder realitzar l'estudi pertinent (tests de memòria, exploració física i proves complementaries). Tanmateix, és important que us informeu de totes les activitats que es realitzen tant a nivell de salut com a nivell social.

Algunes intervencions cognitives s'han demostrat que són efectives en la prevenció dels problemes de memòria associats a l'edat en persones grans sanes. Per aquesta raó, el CAPSBE ha inclòs dins la seva cartera de serveis, uns tallers d'entrenament de la memòria (TEM) dirigits a aquelles persones grans que no presenten deteriorament cognitiu, però sí pèrdues o deficiències en la memòria derivades d'un procés d'envelliment saludable, per prevenir futures patologies.

El increment de la dependència augmenta al llarg de la malaltia i també afecta a les persones que en tenen cura. Aquestes, se senten sobrecarregades tant per la quantitat de treball que aquesta cura significa, com pel nivell d'estrès emocional que comporta. Sovint els cuidadors manifesten estar desbordats per la situació, no estar preparats per les tasques de cuidar, patir tensions i esforços, es troben cansats i amb la sensació de que la seva salut ha canviat. Per aquest motiu, els CAPSBE també disposa de Grups de Cuidadors, que ajuden a la gestió d'aquest estrès per part dels cuidadors.

Davant de qualsevol dubte o sospita, consulti amb el seu metge/infermera. La detecció precoç ajuda a millorar el tractament i la prevenció de la malaltia, així com la qualitat de vida de les persones diagnosticades i els seus familiars i cuidadors.

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 20/09/2018