Tornar a l'índex

Notícies

12 de maig: Dia internacional de la Síndrome de Sensibilització Central

El 12 de maig se celebra el dia internacional de la Síndrome de Sensibilització Central. Aquesta síndrome és el conjunt de malalties com la fibromiàlgia, la fatiga crònica i sensibilitat química múltiple i comporta una alteració en la percepció dels estímuls.

En la següent gràfica es mostren algunes de les malalties incloses en aquesta síndrome.

Simptomatologia

El pacient amb fibromiàlgia presenta dolor crònic generalitzat de més de 3 mesos de durada, acompanyat de símptomes com la fatiga, son no reparador o problemes de concentració i memòria. Per la seva banda, els que pateixen de fatiga crònica, presenten una fatiga intensa física i mental, que empitjora amb l'esforç i no es redueix amb el repòs. En el cas de la sensibilitat química múltiple, els símptomes que poden aparèixer quan els pacients s'exposen a alguna substància química, són: irritació de la pell i mucoses, cefalea, nàusees, diarrea, fatiga, dolor abdominal, entre d'altres.

Aquestes tres malalties tenen diversos símptomes en comú, símptomes respiratoris, digestius, endocrins, múscul-esquelètics i immunològics. La simptomatologia ésdiversa i la seva presència, intensitat i durada provoca en el pacient un deteriorament en el seu estat de salut i en la percepció de la seva qualitat de vida.

Accions des d'Atenció Primària per al maneig de pacients amb SSC

El Pla de Salut de Catalunya 2016-2020 va incloure l'elaboració d'un nou model d'atenció de les persones amb Síndromes de Sensibilització central (Fibromiàlgia, Síndrome de Fatiga Crònica i Sensibilitat Química Múltiple).

Aquest nou model està emmarcat operativament en la creació i implantació de les Unitats Especialitzades de SSC, constituïdes per professionals d'atenció primària i hospitalària, amb la finalitat de desenvolupar accions de millora en els processos de diagnòstic, tractament i seguiment dels pacients, amb un maneig multidisciplinari, que permeti facilitar el control de la malaltia i així aconseguir una reducció en l'impacte de la qualitat de vida dels pacients.

Des de CAPSBE estem compromesos amb l'atenció dels pacients amb SSC, és per això que participarem de manera activa en la Unitat Especialitzada de SSC de l'Hospital Clínic i en investigació, un grup de professionals dels nostres centres (CAP Casanova, CAP Comte Borrell i CAP Les Corts) lideren l'Estudi Fibromiàlgia, que té per objectiu la validació d'un qüestionari per millorar el diagnòstic dels pacients des de les consultes d'atenció primària. En aquest estudi també participen professionals de l'Institut Català de la Salut (ICS) i de l'Hospital Clínic.

Sra. Narly Benachi

CAPSBE

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 17/05/2019