Tornar a l'índex

Notícies

Dia 21 de Setembre: Dia Mundial de l'Alzheimer

La malaltia de l'Alzheimer és el tipus de demència més freqüent, una malaltia neurodegenerativa que té un impacte social i familiar molt important. Les alteracions de la memòria acostumen a ser el primer símptoma en la majoria de casos i, a mida que avança la malaltia, apareixen símptomes que també alteren la personalitat del malalt.

Tot i que malaltia afecta a cada persona de manera diferent, hi ha una sèrie de símptomes que apareixen progressivament i que tenen una afectació directa al dia a dia de les famílies:

  • Confusió, col·locació de coses en llocs equívocs i pèrdua del sentit de l'orientació
  • Irritabilitat i canvis bruscos d'humor en els que el malalt s'enfada molt o es posa de mal humor sense cap raó aparent.
  • Dificultat de recordar el nom d'objectes usuals i  repetició de preguntes freqüents tot i rebre resposta.
  • Aïllament social, pèrdua d'interès i motivació per a fer les activitats que abans li agradaven.

L'edat representa el principal factor de risc, en general, es diagnostica a persones majors de 65 anys i es calcula que afecta a més de 46 milions de persones arreu del món. És a dir, que 1 de cada 10 persones majors de 65 anys la pateix. Disposar d'un diagnòstic és molt important ja que el tractament permet la millora de la qualitat de vida, el retard de la progressió de la malaltia i la prevenció dels trastorns de conducta i de les complicacions. Les intervencions no farmacològiques, dirigides a facilitar l'adaptació a l'entorn social i a donar suport mèdic i afectiu a la persona malalta i als cuidadors, són essencials i s'han de mantenir durant tot el tractament.

Els professionals d'Atenció Primària tenim un paper rellevant en el diagnòstic  i seguiment de la malaltia. Davant els primers símptomes és important que consulteu amb el vostre metge i/o infermera de confiança per tal de poder realitzar l'estudi pertinent (tests de memòria, exploració física i proves complementàries). Tanmateix, és important que us informeu de totes les activitats que es realitzen tant a nivell de salut com a nivell social al vostre barri o al CAP. D'altra banda, les associacions de persones afectades i de familiars de persones amb Alzheimer i altres demències, tenen un gran paper a jugar en aquesta lluita per continuar avançant cap a una millor qualitat de vida del malalt i de la seva família cuidadora.

Algunes intervencions cognitives s'han demostrat que són efectives en la prevenció dels problemes de memòria associats a l'edat en persones grans sanes. Per aquesta raó, el CAPSBE ha inclòs dins la seva cartera de serveis, uns tallers d'entrenament de la memòria (TEM) dirigits a aquelles persones grans que no presenten deteriorament cognitiu, però sí pèrdues o deficiències en la memòria derivades d'un procés d'envelliment saludable, per prevenir futures patologies.

El nivell de dependència dels malalts d'Alzheimer augmenta al llarg de la malaltia i també afecta a les persones que en tenen cura. Aquestes, se senten sobrecarregades tant per la quantitat de treball que aquesta cura significa, com pel nivell d'estrès emocional que comporta. Sovint els cuidadors es senten desbordats per la situació, creuen no estar preparats per les tasques de cuidar, patir tensions i esforços, es troben cansats i amb la sensació de que la seva salut ha canviat. El CAPSBE també disposa de Grups de Cuidadors, que ajuden a la gestió d'aquest estrès per part dels cuidadors i on professionals sanitaris dels nostres centres donen eines per a facilitar-ne la cura.

Davant de qualsevol dubte o sospita, consulti amb el seu metge o la seva infermera. La detecció precoç ajuda a millorar el tractament i la prevenció de la malaltia, així com la qualitat de vida de les persones diagnosticades i els seus familiars i cuidadors.

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 21/09/2019