Tornar a l'índex

Notícies

Dia Mundial de la Salut Mental: Sumant forces per prevenir el suïcidi

El Dia Mundial de la Salut Mental, que celebrem el 10 d'octubre, ens brinda l'ocasió de sumar esforços per a millorar la salut mental en tot el món. En aquesta ocasió el tema escollit és la prevenció del suïcidi.

Ens trobem en un escenari on, segons les dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de l'any 2018, el 7,6% de la població major de 15 anys pateix depressió major o depressió major severa (3,9% dels homes i 11,2% de les dones).

Aquest percentatge augmenta amb l'edat, sobretot a partir dels 75 anys, on es situa entorn al 14%. També és més elevat en les persones que pertanyen a la classe social menys afavorida (del 4,6% al 8,5%) i en les persones amb un nivell d'estudis més baix (11,5% les que tenen estudis primaris o no en tenen i 3,4% les persones amb estudis universitaris).

El percentatge de població amb depressió major o depressió major severa ha augmentat en el darrer any en més d'un punt de percentatge sobretot en les dones.

Des del nostre àmbit d'Atenció Primària, com a porta d'entrada a la majoria de les persones al sistema de salut, tenim un paper clau per detectar i tractar en episodis inicials les persones afectades d'un problema de salut mental. Els professionals resten alertes a les persones fràgils envers un suïcidi.

Es conegut  l'augment d'usuaris amb malestar psíquic i problemes psicosocials que demanen ajuda. L'ansietat i la depressió són uns dels principals motius de consulta en els centres d'atenció primària de salut. Els professionals de la salut han de treballar per obtenir una  relació terapèutica amb l'usuari, basada en l'empatia i l'escolta activa. I és en aquest sentit on la OMS enfoca la prevenció del suïcidi dient-nos que dediquen temps a parlar amb els nostres usuaris, amics, coneguts i població en general.

                

            

#40seconds: cada 40 segons es suïcida una persona

La campanya #40seconds de la OMS ens convida a practicar els "40 segons per a actuar" i ens ofereix diferents formes de fer-ho:

  • Si estàs passant per moments difícils, dedica 40 segons a xerrar amb algú en qui confiïs i explica-li com et sents
  • Si s'ha suïcidat un ser estimat d'un amic o conegut, dedica 40 segons per a xerrar amb ell i pregunta-li com se sent
  • Si treballes en un medi de comunicació, cita en els teus articles, tweets, blog que cada 40 segons es suïcida una persona
  • Si treballes amb persones al teu càrrec dedica 40 segons a enviar un missatge positiu de recolzament als teus empleats, informa'ls dels recursos disponibles en el lloc de treball en cas de tenir dificultats emocionals.

                  

Idees importants!

  • El suïcidi es pot prevenir
  • Cada 40 segons es suïcida una persona
  • Un factor de risc important de suïcidi es haver-ho intentat abans
  • El suïcidi és la segona causa de mort entre els joves de 15 a 29 anys
  • És un problema que afecta a persones de totes les edats i en tots els països

                             

                                        

M.José Gordillo

CAP Comte Borrell

Informació relacionada

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 10/10/2019