Tornar a l'índex

Notícies

Coneix el Document de Voluntats Anticipades (DVA)

El Document de Voluntats Anticipades (DVA), també conegut com a testament vital, és un document escrit lliurement per una persona major d'edat, en el que explica per endavant quines atencions vol rebre en cas que algun dia es vegi incapacitat per expressar la seva voluntat. Es tracta, doncs, d'un document que permet els metges i metgesses conèixer les decisions que ha pres el pacient en relació amb la seva malaltia i que cal tenir en compte en les decisions clíniques.

Per tant, l'objectiu és mantenir el respecte a les decisions personals dels pacients a l'hora de prendre decisions clíniques i augmentar la seguretat dels professionals a l'hora de respectar-les. És recomanable que us assessoreu abans de redactar el document pel nostre metge o infermera de família. Els treballadors i treballadores socials del CAP també us poden oferir més informació per tal de resoldre tots els vostres dubtes.

                     

Què cal tenir en compte quan redactem un DVA?

  • Heu de disposar de tres testimonis, que els heu de designar quan redacteu el document. Només un d'aquests testimonis pot tenir relació de parentiu o vincles de relació patrimonial.
  • Podeu designar formalment un representant i, si ho desitgeu, una altra persona com a substituta. El representant és l'interlocutor amb els professionals que us atenguin i ha de saber quins són els vostres valors i desitjos. Aquest haurà d'assegurar-se que es respecten les indicacions recollides en el DVA en cas de no puguem expressar la nostra voluntat nosaltres mateixos.
  • També podeu manifestar altres consideracions com la donació d'òrgans, donació del cos per a la investigació científica o sobre l'enterrament  o la incineració, entre d'altres. En aquests casos, la responsabilitat de respectar aquestes consideracions pot no pertànyer a l'equip sanitari, sinó al representat i testimonis.
  • El representant i els testimonis que designeu han de signar el document en presència vostra.

                 

Com es formalitza?

En el cas que vulgueu registrar el vostre DVA al CAP, haureu d'acudir al taulell al CAP i demanar hora amb la treballadora social del vostre centre, que us ajudaran a redactar-lo perquè tenen el coneixement i la formació necessaris per informar-vos i orientar-vos. Per acabar el tràmit, un cop el document hagi estat formalitzat, es registrarà a la vostra història clínica i al Departament de Salut.

Una altra opció és fer-ho davant d'un notari (caldrà portar una còpia al centre sanitari en el qual ens atenem) o davant de tres testimonis.

         

               

Lydia Gómez, M. Lluïsa Serrat i Susanna Torres

Treballadores Socials del CAP Comte Borrell, CAP Les Corts i CAP Casanova

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 06/02/2020