Tornar a l'índex

Notícies

Premi Especial SALUSPLAY al III Congreso Internacional i VI Nacional de Enfermería y Salud 2021 a Sandra Nin

El passat mes d'abril, Sandra Nin, exresident de la Unitat Docent  Multiprofessional d'Atenció Familiar i Comunitària Clínic-Maternitat al CAP Casanova, i actualment infermera al CAP Les Corts, va guanyar el Premi Especial SALUSPLAY al III Congreso Internacional i VI Nacional de Enfermería y Salud 2021 amb la presentació oral del seu treball "Enfermedad Renal Crónica en Atención Primaria: prevalencia, factores modificables y valoración de intervención educativa".

Aquesta comunicació oral forma part del treball d'investigació en l'àmbit de la Nefrologia de Sandra Nin, realitzat com a treball fi de residència. Prèviament a la seva residència, Sandra Nin ja havia treballat durant dos anys en l'àmbit de la nefrologia amb pacients crònics i diàlisi i que feien el seu seguiment a centres d'Atenció Primària per a evitar que la malaltia avancés i s'hagués de fer diàlisi o trasplantament a l'etapa final de la malaltia renal.

Per a la realització d'aquesta investigació, es van avaluar tots els usuaris del CAP Casanova majors de 15 anys i que ja estiguessin diagnosticats d'insuficiència renal crònica (ERC) amb una analítica registrada a la seva història clínica. Els resultats d'aquest estudi indiquen més del 91% dels pacients amb ERC tenen més de 65 anys, i que la malaltia afecta més a les dones. En conjunt, la prevalença de l'ERC al CAP Casanova és del 3,95% i està associada al sexe, l'edat, el sobrepès i la hipertensió arterial.

Segons dades de la revista Nefrología, s'estima que la malaltia renal crònica a Espanya afecta 1 de cada 7 ciutadans adults. La diabetis, la hipertensió arterial, el tabaquisme el sedentarisme són factors que poden ajudar a prevenir aquesta malaltia i a modificar la seva evolució. En aquest aspecte, és primordial el paper de l'Atenció Primària en l'educació sanitària i fomentant els hàbits saludables de la comunitat.

Si bé l'ERC no té cura i és una malaltia crònica, existeixen tractaments que poden ser d'ajuda. Com en moltes altres malalties, el diagnòstic precoç és molt important per a retardar l'avanç de la malaltia i mantenir els ronyons en funcionament.

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 04/06/2021