Tornar a l'índex

Notícies

Per primera vegada al món, el Clínic de Barcelona aplica tècniques de mínima cicatriu en els donants de ronyó per a trasplantament de viu

  • El Dr. Alcaraz i el seu equip
  • El Dr. Alcaraz i el seu equip
  • El Dr. Alacaraz ams els seus pacients
  • El Dr. Alacaraz ams els seus pacients

El trasplantament de donant viu renal, a més de ser la millor opció per als joves i afectats per unes determinades patologies, té com a resultat una major supervivència de l'òrgan i soluciona, en part, l'escassetat d'òrgans que pateix el nostre país des de mitjans dels 90 tot i l'alta taxa de donació de cadàver. Segons l'Organització Nacional de Trasplantaments, al 2010 es van realitzar a Espanya 240 trasplantaments renals de viu, el que suposa un 11% del total. Aquest any l'expectativa és que aquest nombre creixi fins a uns 300, amb la qual cosa serien gairebé uns 13-15% del total. Davant d'aquestes dades i a la necessitat de seguir buscant noves tecnologies quirúrgiques en l'evolució i millora del trasplantament, l'experiència de l'equip en cirurgia mínimament invasiva de l'Hospital Clínic de Barcelona ha potenciat una nova via de millora en els programes de donant viu.

El treball que avui presenta l'hospital català de la mà del Dr. Antonio Alcaraz, cap del servei d'Urologia del mateix centre i el seu equip, confirmen la viabilitat de les tècniques quirúrgiques amb mínima cicatriu (de 10 i 5 mm) per a l'extracció de ronyó aplicada al trasplantament. Creadors i pioners en l'aplicació de la tècnica NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopy Surgery), un abordatge que pretén desenvolupar la cirurgia a través dels orificis naturals del cos, l'equip del Dr. Alcaraz utilitza la tècnica d'extracció transvaginal modificada (a través de la vagina) i transumbilical (a través del melic) al trasplantament renal. La revista European Urology publica la primera sèrie mundial de donants renals intervinguts mitjançant nefrectomia transvaginal amb la tècnica desenvolupada en el nostre centre.

L'equip mèdic de l'Hospital Clínic que ha fet possible aquesta fita i que han comparegut aquest matí en roda de premsa, el formen el Dr. Antonio Alcaraz, cap d'Urologia del Clínic, la Dra. Mª José Ribal, cap de la Unitat d’Uro-Oncologia, el Dr. Joan Beltrán, cap de la secció d'anestèsia de l'Institut Clínic de Ginecologia i Obstetrícia i de l'Institut Clínic de Nefrologia i Urologia, la Dra. Mireia Musquera, responsable de la Unitat quirúrgica del Trasplantament Renal, i la infermera Marta Tomàs. La trobada ha comptat amb la presència i testimonis de dues persones donants, home i dona, d'uns 60 anys cada un.

La sèrie publicada per European Urology és de 30 dones (que han estat intervingudes per la tècnica NOTES), en el cas dels homes, l'equip del Clínic ha intervingut a un total de quatre, operats per l'anomenada tècnica LESS (Laparo-Endoscopic Single-Site Surgery), o de port únic transumbilical. L'aplicació de la tècnica en dones (nefrectomia transvaginal) implica dues vies d'entrada (vagina i abdomen), i dos mínimes cicatrius (abdomen), de 5 i 10 mm. En el cas dels homes (nefrectomia de port únic), la via d'entrada es restringeix al melic (cicatriu embrionària amb prou feines vascularització). "Les tècniques de cirurgia mínimament invasiva per a extracció de ronyons per donant viu presenten tots els avantatges que la seva aplicació suposa: millora de la qualitat de vida del donant, mínima cicatriu, menor estada hospitalària i menor dolor", afirma el Dr. Alcaraz.

"La tècnica quirúrgica és totalment reproduïble i es pot considerar un bon procediment alternatiu que podria augmentar la taxa de donant viu en la població femenina", apunta el Dr. Alcaraz. Segons el Dr. Rafael Matesanz, director de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), "és molt important seguir potenciant aquesta tècnica, 100% espanyola, perquè és la millor oportunitat per a nens, diabètics o pacients joves amb Insuficiència Renal, que necessiten el més aviat possible un ronyó de característiques joves".
Per la seva banda, la Dra. Roser Deulofeu, directora de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), apunta que "l'Hospital Clínic i el seu equip mèdic quirúrgic de trasplantaments, torna a donar a Catalunya l'oportunitat de seguir sent un model per a la resta del món, donant un salt mestre i pioner en la tècnica quirúrgica que farà que la lesió física en l'extracció renal del donant viu de ronyó sigui mínima, i un post-operatori fàcilment superable".

Ferma aposta per a la cirurgia mínimament invasiva

Des que la cirurgia oberta convencional donés pas a la cirurgia assistida per laparoscòpia -que requereix tres, quatre i fins a cinc incisions per intervenir-, cirurgians de la cavitat pèlvica i abdominal al costat d'experts en robòtica, investiguen noves formes d'entrar en l'organisme per explorar estructures, diagnosticar malalties i extirpar òrgans. L'Hospital Clínic de Barcelona aposta per una cirurgia mínimament invasiva, màxima que avui es constata amb la presentació d'aquest treball, que li ha valgut la seva consolidació aplicada al trasplantament de viu.
Al 2008 l'equip del Dr. Alcaraz va realitzar una nefrectomia transumbilical, la primera d'aquest tipus realitzada a Espanya, realitzada a una dona de 85 anys diagnosticada de càncer. Als tres dies de l'operació, la pacient se'n va anar a casa sense símptomes.

És el mateix equip que un any abans (2007) va realitzar la primera nefrectomia transvaginal per càncer renal a Europa, una tècnica també mínimament invasiva que va permetre extreure un ronyó amb càncer amb tan sols dues petites incisions a l'abdomen d'1 cm cadascuna, i una altra que no és visible a la part interna de la vagina. Des d'aleshores, el Dr. Alcaraz i el seu equip han realitzat nombroses extraccions de ronyó per la vagina, una via que avui es presenta com una alternativa 100% segura i eficaç per als trasplantaments de donant viu.

Fins fa dos o tres anys, els especialistes en urologia de l'Hospital Clínic apostaven per la nefrectomia assistida per laparoscòpia com a tècnica per al tractament quirúrgic d'aquestes patologies, una revolucionària i consolidada tècnica que ha assolit grans resultats en els últims vuit anys i que ha permès millorar l'atenció al pacient pel que fa a dolor postoperatori i estada a l'hospital. No obstant això, malgrat els esmentats  avantatges la laparoscòpia segueix requerint, com en la cirurgia tradicional, una incisió abdominal per extreure el ronyó, deixant visible una cicatriu de 6 cm aproximadament.

A diferència de la laparoscòpia, amb la nefrectomia transvaginal i transumbilical s'aprofiten l'orifici vaginal i el melic, respectivament, des d'on s'extreuen els ronyons. Aquesta tècnica ha aconseguit evitar les cicatrius externes i millorar l'atenció al pacient, amb una disminució del dolor postoperatori i una estada hospitalària de tot just 48 hores. Aquesta fita ha estat possible gràcies a un intensiu programa d'investigació en cirurgia experimental que desenvolupa el Servei d'Urologia de l'Hospital Clínic i que ha culminat amb l'esmentada publicació.

Amb el desenvolupament d'aquest tipus de cirurgia, el Clínic de Barcelona es consolida com a centre de referència en l'exploració de nous espectres d'actuació per seguir avançant en l'abordatge de la cirurgia guiada per la imatge. En aquest sentit, el programa NOTES es presenta com una autèntica revolució, l'únic objectiu és beneficiar al pacient amb la reducció del temps de recuperació, amb el menor dolor possible i l'absència de seqüeles externes.

Catalunya, al capdavant en trasplantaments de donant viu

Per a l'OCATT aquesta nova tècnica quirúrgica ve a sumar-se als èxits d'aquesta Catalunya, pionera a Model Organitzatiu de trasplantament des de 1984 i en tot tipus de trasplantament de teixits còrnia (1926) i moll d'os (1970) i ​​òrgans sòlids: ronyó i pàncrees , 1965 i 1983 respectivament al Clínic, fetge i cor el 1984 pels hospitals de Bellvitge i H. Sant Pau respectivament, i de pulmó amb èxit el 1990 a l'Hospital Vall d'Hebron.

Catalunya, ja molt avançada la dècada de 2000, feia pràcticament el 100% dels trasplantaments de donant viu de tot l'estat, i tenia com a autors els equips de l'Hospital Clínic i de la Fundació Puigvert. El pla estratègic de l'OCATT aprovat pel CatSalut a partir de 2004 fins l'actualitat, va ser realitzat per aconseguir augmentar la donació i disminuir les llistes d'espera, i prioritzar per això el trasplantament de donant viu i la donació a cor aturat. Aquesta estratègia al costat d'un control exhaustiu de l'efectivitat del procés, ha facilitat a Catalunya augmentar els trasplantaments renals i tenir el major nombre de l'estat, i la taxa més elevada del món tot i la disminució del nombre de donants cadàver. Actualment, el 54% dels trasplantaments de donant viu que es fan a l'estat són fets a Catalunya, el trasplantament creuat té com a protagonistes donants i receptors de Catalunya i, mentre que el 28% dels trasplantaments renals que es fan a Catalunya són de donant viu, només són el 7% en el global de l'estat espanyol.

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 04/08/2011