Tornar a l'índex

Notícies

Com hem canviat el funcionament dels nostres centres? Per què? La Dra. Elisenda Sant ens ho explica

Aquestes últimes setmanes hem transformat els nostres centres d'Atenció Primària en un callcenter, atenent tan ràpid com podem les vostres consultes telefòniques i virtuals. A dintre del CAP no deixem entrar pràcticament a ningú, estem situats a la porta i intentem resoldre la burocràcia des del taulell amb totes les mesures de seguretat. Les mesures més importants que estem prenent són la higiene de mans i mantenir la distància de seguretat,  i tota la resta de consultes demorables i burocràtiques les atenem per telèfon . Al pacient que truca per demanar cita, li donem una cita telefònica amb el metge o la infermera i els truquem més tard, intentant resoldre el cas per telèfon.

A dintre del CAP tenim dues consultes ben equipades situades en llocs diferents, lluny l'una de l'altre: una pels pacients que pensem que podrien tenir coronavirus i l'altra per la resta de patologies, perquè també tenim pacients que requereixen atenció urgent per altres patologies diferents. En la consulta de sospita de coronavirus és extremem les mesures i on anem ben equipats al màxim amb els Equips de Protecció Individual, coneguts com a EPIs. Igualment, ens rentem les mans contínuament i mantenim la distància de seguretat entre nosaltres, ja que segueix sent molt important aplanar la corba.

Què passarà si segueixen augmentant els casos?


Doncs que no podrem atendre en les millors condicions a tots els pacients que es vagin posant més greus. No tindrem llits a la UCI per atendre a tota la gent a la qual se li complica més la infecció i necessita assistència a la UCI.


Quins pacients són els que es poden posar més greus?


Doncs majoritàriament persones grans i persones malaltes amb altres patologies. Què hi ha gent jove que també es complica? Sí. Que la majoria d'aquests joves tenen alguna patologia de base? Sí. Que hi ha algun que es complica sense patologia de base? Sí, com en tot.

De què parlem quan parlem de seleccionar pacients per entrar o no entrar a la UCI?


Per nosaltres, aquest tema no és nou. Recordeu el document de voluntats anticipades, on molta gent deixa escrit que no volen que es lluiti acarnissadament per la seva vida en segons quines condicions. Doncs això ara passarà més, si tenim menys llits haurem de triar entre gent més malalta, més gran o més sana de base. Si la corba anés més a poc a poc, podríem atendre a més gent més a poc a poc. Això no vol dir que no s'estiguin ampliant els llits a la UCI amb hospitals privats, també s'està treballant a contracorrent per tenir més respiradors amb impressores 3D, s'estan fent moltíssimes coses, però en aquests moments estem en un moment de contagi molt elevat i, per tant, hi ha un percentatge de la població que es pot veure complicada la seva malaltia.

Quin és aquest percentatge?


Doncs es fa difícil de dir, perquè en aquests moments no sabem quanta gent hi ha contagiada perquè hem deixat de fer tests a les persones lleus. Per tant, les xifres d'infectats no són fiables, són moltes més les persones malaltes amb coronavirus. En canvi, lamentablement sí que ens podem fiar molt més de les xifres de nombre de morts, però això no ens dona una taxa de mortalitat objectiva perquè la xifra de contagiats és molt més alta de la que surten de tests positius.

Per què no sabem quanta gent hi ha contagiada per coronavirus?


Perquè no estem fent tests a tothom, perquè no tenim suficients kits per fer tests a tothom. Pot ser que en els pròxims dies ens enviïn molts més tests, i llavors li farem la prova a més persones. Però, de moment, no sabem quanta gent hi ha contagiada. Per tant, seguim pensant que el percentatge de complicacions amb el coronavirus deu estar al voltant del 20 i el 30%. Aquests són els que probablement necessiten atenció mèdica, fins i tot hospitalària, i d'aquests una part els que necessitin ingressar a la UCI.

Quins són els símptomes?


Sobretot són símptomes respiratoris i febre. Però també, estem veient que els contagiats per coronavirus poden venir amb símptomes d'altres infeccions: gastroenteritis, conjuntivitis i també s'està veient que hi ha, en alguns casos, pèrdua de gust i d'olfacte. És una simptomatologia molt variada. Però en aquest moment no és important saber si teniu el coronavirus.

Què cal que fem si tenim simptomatologia lleu?


Si teniu simptomatologia lleu, sigui la que sigui, quedeu-vos a casa i no cal que contacteu amb els serveis sanitaris. Necessitem poder dedicar-nos als que estan més greus, que necessiten molt més la nostra atenció. Us haureu de quedar a casa, el màxim aïllats possibles de la resta de família i, sobretot, no estigueu en contacte amb persones grans i malaltes. Hem d'intentar evitar que les persones grans i malaltes es contagiïn per què són els que realment tenen més risc que es compliqui la malaltia.

Quan ens hem de preocupar? Quan hem de consultar amb els serveis sanitaris o anar a urgències?


Independentment de si esteu contagiats per coronavirus,
· Si us ofegueu
· Si teniu febre de més de 38.5 i no baixa ni una dècima amb antitèrmics
· Si la febre de més de 38 dura més de 7 dies
· Si no podeu menjar res perquè teniu molts vòmits o diarrea
· Si us esteu deshidratant
· Si teniu sensació que aneu a perdre el coneixement
En aquests casos, truqueu al CAP, al 061 o aneu directament a l'hospital.

Quines complicacions té el coronavirus?


El que ens estem trobant més són pneumònies bilaterals, és a dir, que afecta els dos pulmons, i que empitjoren relativament de pressa. Si noteu que comenceu a ofegar-vos heu de contactar amb els serveis sanitaris perquè en poques hores pot ser que surti aquesta pneumònia que en aquests moments és difícil de tractar.

Quant trigarem a tenir una vacuna contra el coronavirus?


Sabem que la vacuna encara trigarà uns mesos i s'estan fent diversos estudis amb diversos tractaments, tot i que no tenim encara cap resultat concloent.

Com a conclusió...

  • Renteu-vos les mans
  • Mantingueu la distància de seguretat d'1,5 - 2 metres
  • Quedeu-vos a casa
  • Cuideu dels nostres grans i malalts des de la distància, sense tenir contacte estret amb ells, ja que aquesta és la millor manera de protegir-los.

  

Dra. Elisenda Sant

Directora Assistencial del CAP Casanova

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 01/04/2020